Citizen science

Citizen Science
foto (c) National Park Service

Citizen science, ofwel het mee laten werken van ‘gewone’ burgers (niet-wetenschappers) aan wetenschappelijk onderzoek is superhandig, want je vergroot niet alleen de ‘denkkracht’ of rekenkracht, maar maakt ook de kloof tussen wetenschap en maatschappij kleiner.

‘Gewone’ mensen kunnen met citizen science hun steentje bijdragen aan de wetenschap. Door (heel passief) hun computer ter beschikking te stellen aan onderzoek dat veel computerpower vraagt, zoals Folding@home en World Community Grid, of actiever, door data te verzamelen of natuurkundige fenomenen te beoordelen.

Bij Galaxy Zoo kun je helpen sterrenstelsels te classificeren. Met een beetje geluk wordt er nog een bijzonder sterrenkundig verschijnsel naar je vernoemd, zoals Hanny’s voorwerp, vernoemd naar de Nederlandse lerares Hanny van Arkel, die het sterrenstelsel ontdekte toen ze voor Galaxy Zoo sterrenstelsel beoordeelde.

De Natuurkalender is nog zo’n burgerparticipatieproject: door heel Nederland werken scholen en mensen gewoon vanuit hun huizen mee aan het in kaart brengen van de effecten van klimaatverandering op de natuur. Waarnemingen als moment van bloei of de eerste vlinders in het voorjaar worden doorgegeven en gebruikt voor het monitoren van verschuivingen in de natuur.

Whale.fm vraagt burgers om geluiden van walvissen en orca’s te beluisteren en te vergelijken, zodat wetenschappers meer te weten komen over walvissentaal.

Bovenstaande projecten kun je starten zonder al te veel achtergrondkennis. Dat geldt niet voor de vele Polymath projecten. Hiervoor moet je wel kennis van wiskunde hebben. De polymath projecten zijn gestart in 2009 met het blog van Tim Gowers, die gebruik wilde maken van de gezamenlijke denkkracht van de crowd, in feite iedereen met een internetverbinding, om een wiskundig probleem op te lossen. Het Polymath blog en de bijbehorende wiki bestaan nog steeds, en er zijn ook al nieuwe fora ontstaan om wiskundige problemen op te lossen zoals Math Overflow.

De kracht van citizen science

De kracht van dergelijke projecten zit hem in de hoeveelheid: een wetenschapper is ongetwijfeld beter inhoudelijk ingevoerd in het onderwerp, maar doordat zoveel vrijwilligers een bepaald geluidsfragment of sterrenstelsel bekijken, is de kans op fouten eigenlijk zelfs kleiner, dan wanneer een wetenschapper het zou beoordelen. De gebundelde krachten van gewone mensen zorgt ervoor dat data veel sneller verzameld kan worden en wetenschappelijke doorbraken versnellen.

Is kwaliteit van data een issue bij burgerparticipatieprojecten? Hoe zorg je ervoor dat deelnemers niet massaal verkeerd meten of – ojee – je onderzoek saboteren? Of zouden onderzoekers juist massaal ‘gewone’ mensen moeten inzetten voor hun data-verzameling?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s