wetenschap en sociale media

research-cycle-500x330

Download social media in de wetenschap (PDF)

Naast werken voor Studio Lakmoes ben ik drie dagen per week te vinden bij WageningenUR waar ik als medewerker kennistransfer bij een onderzoeksgroep nadenk en actief werk aan het overdragen van kennis van wetenschap naar maatschappij, het toepassen van onderzoeksresultaten en het communiceren over wetenschap.

Hoe gebruik je social media voor wetenschappelijk onderzoek?

Ik gebruik zelf daarbij regelmatig social media, met name linkedin, twitter, en een beetje facebook. Ook andere (semisociale) tools zoals Skype en Google docs zet ik regelmatig in. Toch zie ik collega’s worstelen met het inzetten van social media in hun werk. Waar kun je social media nu slim inzetten als onderzoeker? In mijn visie is een medium sociaal als het delen van kennis en uitwisseling van ideeën  tussen meer dan twee mensen kan bevorderen.

Social media tijdens vraagstelling-fase

Het werk van de onderzoeker valt grofweg uiteen in vier fasen: vraagstelling, uitvoering, analyse en kennisverspreiding. Tijdens de vraagstelling formuleert de onderzoeker een hypothese, doet literatuuronderzoek en wisselt met collega’s van gedachten over de onderzoeksopzet. Tijdens deze fase is de inzet van social media bijna vanzelfsprekend. Het is vergelijkbaar als het aanspreken van een collega bij de koffiezetautomaat, maar dan online, digitaal en wereldwijd. In deze fase kunnen onderzoekers gebruik maken van blogs, microblogging (twitter, yammer) en sociale netwerken (linkedin, facebook, ResearchGate of Labspaces) om een zich een beeld te vormen van de laatste stand van zaken, actualiteit en urgentie, en gedachten van peers in het vak.

Social media tijdens onderzoeksuitvoering

Tijdens de tweede fase, de uitvoering, kunnen social media worden ingezet voor samenwerking met andere onderzoekers, bijvoorbeeld via een blog, om tussenresultaten te communiceren, of zelfs naar een oplossing toe te werken, zoals de initiatiefnemers van het Polymath blog. Conferentietools zoals Skype kunnen gebruikt worden om te overleggen, Google docs om samen aan documenten te werken en data te delen. Ook voor literatuuronderzoek en dataverzameling kunnen wetenschappers social tools inzetten. Dataverzameling door burgers en scholieren is al lang geen nieuw fenomeen meer. Vanaf hun computer thuis kunnen scholieren doorgeven welke vogels zij in de achtertuin of op het schoolplein. Eenvoudiger zou het zijn als er applicaties ontwikkeld worden voor de iphone, zodat mensen gegevens kunnen doorgeven, automatisch gekoppeld aan hun GPS-locatie. Uiteraard is dit ook mogelijk voor individuele onderzoekers, biologen in het veld bijvoorbeeld.

Social media tijdens data-analyse

Voor data-analyse zijn tegenwoordig diverse open source applicaties ontwikkeld, die gebruikt kunnen worden voor data-analyse, zoals Picalo. Voor het organiseren van documenten, draft artikelen en notities kunnen social documents zoals Google docs of Dropbox van hulp zijn.

Social media tijdens de fase van kennisverspreiding

In de laatste fase dienen de resultaten van het onderzoek verspreid te worden. Dat kan via blogs, microblogs (twitter, yammer), maar ook op de traditionele manier: via peer reviewed artikelen in open access journals. Presentaties op congressen kunnen met een breder publiek gedeeld worden door te plaatsen op open access social document platforms zoals Slideshare of Speakerdeck.

Ben jij een onderzoeker en gebruik jij social media op nog andere manieren? Dan hoor ik dat graag om mijn schema over wetenschap en social media uit te breiden.

social media in de onderzoekscyclus (PDF)

Advertenties

Een Reactie op “wetenschap en sociale media

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s