Studio Lakmoes en de wetenschap

wetenschap1

Ik ben een fan van wetenschap. Zoveel fan dat ik het als net afgestudeerde bioloog zonde vond om zelf wetenschap te bedrijven. Je moet weten dat wetenschap bedrijven in de praktijk vaak niet zo spannend is. Althans, dat was mijn ervaring na een half jaar zeegras drogen en wegen in Indonesië (locatie dan wel weer spannend) – mijn master thesis.

Bye bye PhD

Ik vond wetenschap zo leuk dat ik vooral veel wilde weten, wilde lezen en er ‘iets’ meer mee wilde doen. Ik vond het vreselijk jammer om me vier jaar lang op een klein onderdeel van de mariene biologie te focussen en een heleboel andere interessante dingen zoals gender onderzoek, klimaatonderzoek, informatica, datavisualisatie, cognitiewetenschap, etcetera, etcetera, links moest laten liggen. Met dat promotieonderzoek is het dus nooit wat geworden.

Hallo grensvlak!

Inmiddels werk ik wel al een jaar of zes op het grensvlek tussen wetenschap en samenleving. Eerst als redacteur van een universiteitstijdschrift en hoofdredacteur van een tijdschrift dat exacte wetenschap (en dan met name de opleidingen tot die exacte wetenschap) aan scholieren moest verkopen, daarna in de kennistransfer van een nationaal klimaatonderzoeksprogramma. Die kennistransfer moet zorgen voor uitwisseling van kennis tussen wetenschap en beleidspraktijk, en helpen het onderzoek zo vorm te geven dat eindgebruikers er direct iets mee kunnen.

Citizen science

Nog een stapje verder dan dat bemiddelen tussen wetenschap en samenleving gaat een relatief nieuw fenomeen dat burgerparticipatie in de wetenschap heet – of in het immer meer sexy Engels citizen science.

‘Gewone’ mensen kunnen met citizen science hun steentje bijdragen aan de wetenschap. Door (heel passief) hun computer ter beschikking te stellen aan onderzoek dat veel computerpower vraagt, zoals Folding@home en World Community Grid, of actiever, door data te verzamelen of natuurkundige fenomenen te beoordelen.

Superhandig, want je vergroot niet alleen de ‘denkkracht’ of rekenkracht, maar maakt ook de kloof tussen wetenschap en maatschappij kleiner.

Advertenties

Een Reactie op “Studio Lakmoes en de wetenschap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s